Kinderboekwinkelprijs

Juryrapport Kinderboekwinkelprijs 2019

De Kinderboekwinkelprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993. Met deze prijs bekronen de Kinderboekwinkels een boek dat nog geen andere prijs heeft mogen ontvangen en volgens de Kinderboekwinkels wel zeer geslaagd en prijs-waardig is.  

De Kinderboekwinkelprijs 2019 is voor Eiland  van Mark Janssen

 

In het tekstloze prentenboek Eiland vertelt Mark Janssen het verhaal van een schipbreuk. Een kind, een man en een hond komen op de eerste bladzijde van het verhaal in een zeer heftige storm terecht. Op de volgende pagina is de storm gaan liggen en zie je hoe de man een vlot met daarop het kind en de hond, al zwemmend naar een eiland duwt. Het eiland blijkt het topje van het schild van een reuzenschildpad te zijn. Als lezer zie je zowel wat er boven als onder water gebeurt. Terwijl de schipbreukelingen tot rust komen en een huisje bouwen, is het onder water een drukte van belang, met kleurrijke vissen, kwallen en zelfs een zeemonster. Bijzonder ook is de laatste prent waarop je ziet dat het kind de schildpad bedankt; een tijdloos prentenboek! 

Mark Janssen (1974) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Sinds 1997 is hij fulltime illustrator en illustreerde hij meer dan 450 kinderboeken voor verschillende uitgeverijen. Bij een aantal van deze boeken verzorgde hij ook de tekst. In 2016 startte Mark succesvol met een nieuw oeuvre: het eigen prentenboek. Niets gebeurd werd door de pers lovend onthaald. Daarna volgden Dino’s bestaan niet (2017) en Eiland (2018). Veel van zijn werk werd vertaald en verscheen ook in het buitenland.