Dagbesteding

de Vrolijke Boekenwurm

waar bijzonder gewoon is 

De Vrolijke Boekenwurm is een kleinschalige en laagdrempelige leer en werkplek voor mensen met een verstandelijke en of fysieke beperking, niet aangeboren hersenletsel, autisme of met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het is een dagbestedingsplek waar gezocht wordt naar werkzaamheden die jou passen of jou juist uitdagen om je verder te ontwikkelen. Wat wil jij leren? Waar heb je ondersteuning in nodig? Hoe kunnen we je hierin helpen? Maatwerk dus! Maar we vinden het ook heel belangrijk dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en trots is op de winkel want met elkaar maken we een succes van de Vrolijke Boekenwurm. 

 

Visie

De Vrolijke Boekenwurm wil mensen met een beperking de kans geven om in een professioneel opgezette kinderboekenwinkel te werken met ondersteuning van begeleiders. 

“ geen betutteling; maar als mensen met rechten, met een wil, een eigen voorkeur en mening.” 

Missie 

De Vrolijke Boekenwurm vindt het belangrijk dat cliënten zeggenschap over hun leven en dus ook over hun leer en werkplek hebben en zich gewaardeerd voelen en afhankelijk van hun mogelijkheden deel uit kunnen maken van de samenleving. 

De Vrolijke Boekenwurm ziet toe op een gelijkwaardige relatie, toont vertrouwen in de cliënt, zet cliënt in zijn/haar kracht en geeft de cliënt de ruimte om nieuwe ervaringen op te doen waardoor het zelfvertrouwen groeit en hij of zij meer initiatieven durft te nemen voor in de toekomst. 

Winkel 

De Vrolijke Boekenwurm is een unieke kinderboekenwinkel, die een prachtig assortiment van klassieke kinderboeken heeft, met daarbij behorende knuffels, servies en spelletjes. Dit alles om de spraak - en taalontwikkeling van het kind te stimuleren, maar vooral om veel leesplezier met elkaar te hebben. 

Naast de winkel hebben we ook een webwinkel. De werkzaamheden hiervoor vinden op de eerste etage plaats van onze winkel. 

Het idee om een winkel samen met mensen met een beperking te laten “leiden” is niet nieuw. De Vrolijke Boekenwurm onderscheidt zich door de winkel een uitstraling te geven als een echte winkel zodat er meer klanten naar de winkel komen. 

De onderstaande werkzaamheden kunnen aan de cliënten aangeboden worden:

  • Nieuwe producten van leveranciers uitpakken en in de winkel zetten
  • Klanten helpen met het zoeken naar een boek
  • Kassa werkzaamheden
  • Cadeau inpakken
  • Facebook pagina bijhouden
  • Bestellingen van de online shop klaarzetten
  • Bestellingen van de online shop klaar maken voor verzending 
  • Lichte administratieve taken

 Begeleiding 

De Vrolijke Boekenwurm is een initiatief van Petra van Stigt, enthousiaste vrouw van 46 jaar en moeder van twee puber zonen. Al ruim 25 jaar werkzaam binnen de zorg en de afgelopen 15 jaar als Z verpleegkundige bij de Hartekamp groep. 

"Ik heb twee passies in mijn leven en dat zijn lezen en werken met mensen met een verstandelijke en of lichamelijke beperking. Beide passies lopen al jaren als een rode draad door mijn leven. Zo werkte ik vanaf 1991 tot en met juli 2017 met mensen met een verstandelijke beperking en beleefde ik hier altijd veel plezier aan. 

In 2008 ben ik naast mijn werk in de zorg begonnen met mijn webwinkel de Vrolijke Boekenwurm om zo vorm aan mijn andere passie te gaan geven, kinderen enthousiasmeren voor het lezen. Nu biedt de kans zich aan om mijn twee passies samen te gaan voegen in een mooi winkelpand aan de Houttil in Alkmaar.

Kom gerust een kijkje nemen bij ons in de winkel en hopelijk beleefd u net  zoveel plezier aan onze spullen als ik.”  Petra