De Nationale Voorleesdagen zijn van 24 januari tot en met 3 februari 2024, anderhalve week die in het teken staat van prentenboeken en voorlezen.
In het speciaal staat het prentenboek “Help! Een verrassing!” centraal. Dit geweldige prentenboek over August en Suus is verkozen tot het prentenboek van het jaar en zal daarom in veel kinderdagverblijven en scholen centraal staan tijdens de Nationale Voorleesdagen. Hoe leuk is het dan om thuis verder aan de slag te gaan met dit prentenboek! We nemen jullie mee in verschillende activiteiten over het prentenboek “Help! Een verrassing!” die je thuis makkelijk kan uitvoeren samen met je kind.

Voorlezen met vragen

Ondanks dat het verhaal op school of het kinderdagverblijf waarschijnlijk al wordt voorgelezen, is het ook leuk om het verhaal thuis ook samen te lezen. Kinderen vinden de herhaling vaak fijn (we kennen allemaal wel een boek dat al 50 keer is voorgelezen) en het is ook nog eens goed voor het verhaalbegrip ook. Wel is het leuk om tijdens het voorlezen een paar vragen te stellen. Door vragen te stellen snappen ze het boek beter en ontstaan er mooie gesprekken over het boek. We hebben enkele voorbeelden op een rijtje gezet voor je:

·         Voor het lezen van het boek

o   Wat is een verrassing?

o   Vind je verrassingen leuk?

o   Kijk samen naar de eerste prent. Hoe zou August zich voelen?

·         Tijdens het lezen

o   Suus en August hebben andere hobby’s. Voel je je meer een Suus of een August?

o   August is bang voor een vervelende verrassing. Wat voor verrassing zou jij minder leuk vinden?

o   Hoe voelt August zich door het hele verhaal heen?

o   Wat denk je dat de verrassing gaat zijn?

·         Na het lezen van het boek

o   Is Suus een goede vriend voor August? Waarom?

o   Wat vond August uiteindelijk van de verrassing?

Naspelen

Het naspelen van het verhaal is altijd een leuke activiteit. Dit verhaal leent zich er onwijs voor door de leuke, uitgesproken personages en de duidelijke verhaallijn. Het naspelen kan je onder andere doen met houten poppetjes en handpoppen (beide zijn bij ons te koop in de winkel) of door zelf de personages te knutselen. Naast dat het naspelen heel gezellig en leuk is, is het ook nog eens goed voor de woordenschat van je kind en de mate waarin ze het verhaal begrijpen. Drie vliegen in één klap dus!

Liedjes

Op basis van het boek zijn verschillende liedjes gemaakt. Leuk om samen te luisteren of op de achtergrond aan te zetten!

https://open.spotify.com/album/2GmN2K3Ow1Qfpll9D3fZMJ?si=_xfEQH4zScitzWhsBj9Esw

Help! Een verrassing! (youtube.com)

Knutselen

De prenten zijn prachtig in dit boek, dus we moesten er wel een mooie knutsel bij maken. In de winkel kan je een kleurplaat ophalen van August waarmee je een heerlijk schuimend bad voor August kan maken. Naast de kleurplaat heb je het volgende nodig:

·         Lijm

·         Kleurpotloden/ stiften

·         Watten

Kleur de kleurplaat in en plak de watten op om een schuimend bad te maken voor August.

Meer dan genoeg te doen met dit boek dus. Of je nou gaat knutselen, met poppetjes gaat spelen of samen gaat genieten van het beeldschone prentenboek.
Heel veel plezier met Suus en August. Lees, speel en knutsel erop los!