Maximiliaan Modderman geeft een feestje is het prentenboek van het jaar 2023 en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen van 24 januari t/m 4 februari 2023.

Voorlezen is én blijft heel belangrijk. Om dat te onderstrepen worden elk jaar de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Bekende onderdelen hiervan zijn het voorleesontbijt en de prentenboeken top 10 met het prentenboek van het jaar. Een jury van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten kiest elk jaar de boektitels uit, zo ook het prentenboek van het jaar.

De keuze van de jury is misschien niet altijd jouw smaak, dat kan. Zo vonden vorig jaar een hoop mensen het Prentenboek van het jaar 2022 - Maar eerst ving ik een monster - te eng voor kinderen. Terwijl het jaar ervoor het boek - Coco kan het - bijna door iedereen enthousiast werd ontvangen, met een goede boekverkoop als gevolg (en daar werden wij in de moeilijke Corona tijd weer heel blij van).

Het is dus afwachten hoe het nieuwe prentenboek van het jaar ontvangen gaat worden. Eerlijk gezegd moesten wij deze keer even wennen aan het boek over Maximiliaan. Het verhaal zal heel herkenbaar zijn bij kinderen, de illustraties zijn vrolijk en zeer kleurrijk en het formaat boek is lekker groot. Het verhaal heeft niet veel tekst, eerder meer kreten die daarentegen absoluut voor een hoop reacties en gegrinnik zullen gaan zorgen.

Het verhaal:

Maximiliaan Modderman is een vrolijk jongetje in een matrozenkiel en met een rond brilletje op zijn neus. Op een dag is hij alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Dus moet alles en iedereen in bad. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuis komen?
Het boek is geschreven door Joukje Akveld (1974) en is niet haar eerste prentenboek. Eerder verschenen titels zijn bijvoorbeeld Van wie is die hoed? en Meneer Hummeling zoekt een vrouw.

 

Het boek is verkrijgbaar in verschillende formaten. Uiteraard als een mooi, groot prentenboek maar er is ook een mini editie( nu nog niet leverbaar) van het prentenboek verkrijgbaar. Handig om mee te nemen in je tas als je uit eten gaat, voor op reis in de auto/trein/ vliegtuig, in de wachtruimte bij de tandarts of als cadeautje voor het slapen zonder speentje, plassen op het potje enzovoorts.

Kinderen vinden het natuurlijk het leukst om voor het prentenboek met een vingerpoppetje te  gaan (deze is maar in beperkte oplage beschikbaar dus wees er snel bij!) Door het poppetje Maximiliaan te laten bewegen tijdens het voorlezen komt het verhaal nog meer tot leven. En na het lezen kunnen kinderen nog eindeloos het verhaal naspelen waardoor ze meer grip krijgen op het verhaal

Spelen naar aanleiding van het boek

Een boek kan je zelf lezen, je kan het voorlezen, maar er zijn ook andere manieren om bezig te zijn met het boek.

Zingen

·         Gaat je kind in bad net als Maximiliaan en zijn knuffels, zing dan dit vrolijke liedje: liedje voor in bad

·         Als je van zingen houdt, luister dan vooral naar de liedjes van Mizzemos Kinderliedjes en zing mee! Vanaf 2 januari 2023 kan je luisteren naar liedjes die speciaal zijn geschreven voor Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Via deze link kan je alvast naar een voorproefje luisteren.

Verwerkingsspelletjes

·         Is stil zitten voor je kleintje nog wat lastig, beweeg dan net als Maximiliaan en zijn knuffels. Bedenk samen hoe een aap beweegt en doe dat na. En hoe beweegt een krokodil eigenlijk?

·         Bewegend woorden leren:

o   Maximiliaan zit aan tafel (zak door de hurken, net alsof je op een stoel gaat zitten)

o   Maximiliaan eet taart met zijn knuffels (breng je hand naar je mond, net alsof je eet)

o   Eend gooit een stuk taart naar aap (maak een gooi beweging met je arm)

o   De dieren rennen achter elkaar aan (rennen maar)

Vergroot de woordenschat van je kind

·         Maximiliaan geeft een feestje, het wordt een vies feestje. Een ander woord voor vies is smerig, Maximiliaan is smerig, hij zit helemaal onder de taart. (laat ter verduidelijking twee plaatjes zien van Maximiliaan schoon/ vies). Weet jij het tegenovergestelde van vies?

·         Wat rijmt er op taart?  Taart- paard- haard- kaart- staart- baard etc.

·         Noem woorden die met een feestje te maken hebben? 

o   Eenvoudige woorden: jarig, ballon, slinger, kaarsjes, pakje, feest

o   Nog meer woorden: vieren, uitblazen, verjaardag, inpakken, uitpakken, hoera

o   Moeilijke woorden: verjaardagsfeest, versiering, jarige job, uitdelen, kaarsjes aansteken, visite

Knutselen maar

Bij het feest hoort taart. Het is natuurlijk heel erg leuk en lekker om samen een taart te bakken, maar je kan ook een taart knutselen. De Vrolijke Boekenwurm heeft vast een paar ideeën voor je opgezocht:

Schelpentaart, Spons taartjes, Verjaardagstaart knippen

Of ga naar buiten en bak lekkere zandtaartjes in de zandbak!

·         Boer Boris en bakkertje Bas - Ted van Lieshout, Philip Hopman

·         Nog even mijn haartjes wassen -  Jörg Mühle

·         Mmm…….. een taart  - Suzanne Strasser

·         Er zit een Dodo op de bruidstaart - Wade Bradford

·         Fijne verjaardag voor jou! - Nicola Slater

Blijf ook na de Nationale Voorleesdagen vooral lekker voorlezen!
En kunt het favoriete boek van uw kind inmiddels wel dromen, kom dan naar de Vrolijke Boekenwurm en laat uw kind zelf een mooi, grappig, spannend nieuw boek uitkiezen.
Zo blijft een voorlezen voor iedereen een feestje!

                                                                                                                                                    Veel voorleesplezier allemaal

 Nog even mijn haartjes wassen